ארטריטיס היא מחלה מורכבת הדורשת אבחון מעמיק של הגורמים לה, טיפול רחב טווח בתסמינים הישירים והמשניים ועבודה מתמדת לשיפור טווח התנועה ואיכות החיים;
זוהי הסיבה שהרופאים המטפלים בה מגיעים מתחומים שונים ונלווים אליהם מטפלים פרא-רפואיים.
מפאת הגורמים המגוונים למחלות הפרקים, ייתכן שרופא מומחה יפנה אתכם למומחה מתחום אחר
וייתכן שאתם תבחרו לגשת לכמה מומחים כדי לשמוע את דעתם ועצתם.
אחרי פרק זמן מסוים תגבשו קבוצת טיפול שתלווה אתכם בתהליכי האבחון, הטיפול והמעקב.
הנה רשימה ארוכה של רופאים ומטפלים פרא-רפואיים שאת חלקם תפגשו במקרה במהלך תכנית טיפול בארטריטיס.
רופאי משפחה ורופאים כלליים
נותני השירות הבסיסי הכולל בעיקר תרופות והפניות לרופאים המתאימים.
יתרונם של רופאי המשפחה הוא ההכרות שלהם עם ההיסטוריה הרפואית שלכם: מחלות, פציעות וחבלות. ניתוח הפרטים הידועים להם יכול להקל על ההפניה למומחה המתאים ועל תחילת קביעת תכנית הטיפול המתאימה.
אורתופדים
רופאים מומחים באבחון וטיפול בכל הקשור למערכת העצמות והשרירים – בין אם בליקויים או בטראומות וחבלות. רופאים אלה יכולים לתת מענה בעיקר כשמדובר בשחיקת סחוס ורקמות כמו בדלקת מפרקים ניוונית – הנפוצה מבין דלקות המפרקים.
הטיפול הראשוני שאורתופד מומחה למחלות מפרקים יציע הוא בדרך כלל תכנית פיזיותרפיה וטיפול תרופתי, כשבמקרים מסוימים נדרש ניתוח החלפת מפרק מלא או חלקי – כמו למשל ניתוח החלפת מפרק ירך או ברך. כיום, קיימים גם טיפולים נוספים, כמו זריקות אורטוקין.
ראומטולוגים
רופאים מומחים באבחון וטיפול במחלות מפרקים והרקמות המקיפות אותם, שמקורן בדרך כלל במערכת החיסונית: דלקת מפרקים שגרונית, שיגדון (גאוט), זאבת, פיברומיאלגיה ועוד.
אחיות
אחיות שהתמחו בתחום האורתופדיה או הראומטולוגיה נוטלות חלק בהכוונתכם ובפיקוח ומעקב אחרי מצבכם. הן מעורבות, כמובן, גם בתהליכי אשפוז במקרה של צורך בטיפול בבית החולים או בניתוח החלפת מפרק.
פיזיותרפיסטים ומרפאים בעיסוק
במקרים רבים של דלקת מפרקים, חיזוק השרירים ותנועה נכונה של המפרק יכולים להקל על התסמינים. כשהרופא המטפל מפנה אתכם לפיזיותרפיה, ניתן לסייע לכם במספר דרכים:
- תרגילים לחיזוק השרירים, הגדלת טווח התנועה ומניעת נוקשות המפרקים.
- תרגול השימוש בעזרי הליכה.
- תכנון תכנית כושר כללית, המסייעת לא רק לקשיים במפרקים אלא גם לשמירה על בריאות הלב ועל משקל מאוזן.
- דרכים לא תרופתיות להתמודדות עם כאב.
- תרגילים לפני ניתוח החלפת ירך או ברך ולאחריו, כדי לתרגל את התנועה עם המפרק החדש, להרחיב את טווח התנועה ולמנוע כאב ונוקשות.
תזונאים
ממליצים על תזונה מתאימה יותר לסובלים מבעיות מפרקים ועל מאכלים שיש להימנע מהם.
רוקחים
מקבלים את מרשמי התרופות ומסבירים את מטרת הטיפול ופעולתו וכן, את הסיכוי לתופעות לוואי ולתגובות בין תרופתיות. בנוסף, נותנים הכוונה לדרך השימוש המומלצת – האם לפני ארוחה או לאחריה וכיוצא באלה. רוקחים גם נותנים מענה לצורך בתרופות הניתנות ללא מרשם ובתוספי תזונה.
טכנאי מעבדה ודימות
במהלך האבחון, הטיפול והמעקב תצטרכו לעבור בדיקות רבות – בדיקות מעבדה ודימות, ותפגשו את האנשים האמונים על ביצוע הבדיקות.
רופאים נוספים
מלבד הרופאים והמטפלים הללו, ייתכן ותצטרכו לפנות למומחה ספציפי לפי סוג הארטריטיס שאובחן או כדי להתאים את הטיפול בכם במקרה של מחלות רקע נוספות.
רופאים המתמחים בשיקום
רופאים שבונים תוכנית משקמת מותאמת אישית, על פי ההיסטוריה הרפואית של המטופל.
התוכנית כוללת הצבת יעדים עתידיים, לקידום הבריאות של המטופל, כדי שיוכל לתפקד היטב בחיי היום יום, וקביעת פעולות להשגת היעדים.
רופאי עיניים
מחלות דלקתיות בעיניים עשויות להוות סמן ראשוני למחלות נוספות, כמו דלקת מפרקים.
למעשה, יש בבתי החולים בארץ מרפאות המשלבות בין מחלות דלקתיות של העיניים ושל המפרקים.
פודיאטורים
מומחים בטיפול בכפות הרגליים. אם ארטריטיס גורם לקשיי הליכה, מומחים אלה יכולים להתאים לכם עזרים מתאימים, כולל נעליים מיוחדות.
רופאי ילדים
תיתכנה מחלות מפרקים גם אצל ילדים. אחת הדוגמאות השכיחות היא דלקת מפרקים אידיוטופית ראומטית של גיל הנעורים. מחלה כרונית, שבה מערכת החיסון תוקפת בטעות את הנוזל שבמעטפת המפרק התקין, מה שמייצר עודף מהנוזל וגורם לנפיחות, כאב ונוקשות במפרק עצמו ואפילו מתפשט לרקמות סמוכות. ללא טיפול, תיתכן פגיעה בסחוס ובעצמות עד כדי פגיעה באיברים אחרים בגוף ובעיקר בעיניים. מכיוון שמדובר בחולים בגילאים צעירים, הרופא המלווה את הטיפול השוטף הוא במקרים רבים רופא ילדים.
פסיכיאטרים ופסיכולוגים
מטפלים בקשיים נפשיים ורגשיים, שעשויים להיות קשורים לבעיות הפיזיות ולמגבלות החמורות העלולות להיגרם כתוצאה מארטריטיס. פסיכולוגים יכולים גם לטפל בקשיים הנוצרים לבני המשפחה ולסביבה התומכת.
עובדים סוציאליים
עוברים הכשרה מיוחדת על מנת להבין מצבים שקשה להתמודד עמם ולדבר עליהם. הפגישה עם עובדים סוציאליים נערכת בדרך כלל במהלך תקופת אשפוז או בתחילת השיקום בקהילה. מאחר שאחת התוצאות של מצבים רפואיים מורכבים היא בעיות משפחתיות, חברתיות וכלכליות תפקידם של העובדים הסוציאליים הוא להמליץ על הגורמים והרשויות שיכולים לסייע.
חשוב מכל – אתם, המטופלים!
מהו תפקידו של החולה בטיפול בארטריטיס?
המטופל הוא החבר החשוב ביותר בקבוצת הטיפול בארטריטיס! למעשה, הוא המשחק בתפקיד העיקרי ותרומתו להצלחת הטיפול תלויה במספר פעולות שעליו לבצע:
- ללמוד ולקבל מידע על ארטריטיס
- להשלים את הטיפול המומלץ את הטיפול עד סופו
- לדווח על התקדמויות ונסיגות לקבוצת הטיפול
- לשמור על גישה חיובית
לאורך הטיפול יש עליות ומורדות ולכן לא פשוט לשמור תמיד על גישה חיובית, שהיא מרכיב יסודי וחשוב בהתמודדות עם ארטריטיס. אחת הדרכים לשמור על גישה חיובית היא להמשיך ולשאול את הגורמים המקצועיים שאלות, ולהמשיך להיות מעורב בטיפול.
אם אתם סובלים מכאבי מפרקים ומרגישים שלא קיבלתם את כל המידע העדכני הקיים בתחום, אנחנו מזמינים אתכם למרפאתו של ד"ר עמית רגב, אורתופד מומחה להחלפת מפרקים לקבל מידע ולגבש תכנית טיפול במחלה.